GLEDALIŠKO-FILMSKI TEČAJ ZA OTROKE

Ste pripravljeni izboljšati samozavest, samoizražanje, sočutje, ansambelsko delo in akademski uspeh svojih otrok?

Kulturno-umetniško društvo Slovensko narodno gledališče Kranj letos jeseni odpira svoja vrata za gledališko in filmsko vzgojo otrok.

Znanstveno je dokazano, da tovrstno izobraževanje otrok izboljša njihovo:

SAMOZAVEST

Delavnice uprizoritvenih umetnostih otrokom omogočajo, da izstopijo iz svojega območja udobja. Ko učenec opustil svoje zavore ter pričakovanja o tem, kaj je »prav« ali »narobe«, se bo sprostil in pustil, da zasije njegovo oz. njeno notranje veselje – preprosto »bo«. Samozavest, ki raste, ko vaš otrok nastopa, se bo preneslo na vse kotičke njegovega življenja, naj bo to v šolo, na družabna srečanja ali bodoče razgovore za službo.

boy wearing gray vest and pink dress shirt holding book

SAMOIZRAŽANJE

Nekaterim ljudem je svoje občutke težje izražati v življenju. Prav zato delavnice uprizoritvenih umetnosti ponujajo zdravo in nadzorovano okolje, v katerem učenci preučujejo in usmerjajo svoja čustva skozi pripoved, glasbo in gibanje. Ko se naučijo izražati skozi umetnost, se naučijo ustvarjalno in glasno izražati svoj jaz tudi v drugih situacijah.

man in gray long sleeve shirt standing beside man in orange shirt

SOČUTJE

Videti svet skozi oči nekoga, ki mu na površini ni podoben, spodbuja pri učencih prijaznost, premišljenost in neobsojanje, kar jim omogoča, da se naučijo spoštovati, razumeti in sočustvovati z drugimi ljudmi, zlasti ko upodabljajo lik, ki je dramatično drugačen od njih samih. Spoznavanje ljudi iz različnih skupnosti, držav in kultur skozi umetnost omogoča učencem, da postanejo informirani, globalni državljani.

woman and two children playing near trees

ANSAMBELSKO DELO

Ansambelsko delo učijo otroke, da ima vsaka oseba posebne talente, ki jih prinese na mizo, in da združevanje vpogledov vsake osebe ustvarja vzajemni uspeh, ki je močan in spodbuja ustvarjalno rast.

people dancing on street at daytime

AKADEMSKI USPEH

Različne študije so pokazale, da ima kurikulum uprizoritvenih umetnosti neverjetno pozitivne učinke na otrokovo učno uspešnost. Članek iz leta 2019 v znanstveni reviji Trends in Neuroscience and Education navaja, da je izobraževanje, povezano z umetnostjo, povečalo osvajanje informacij in splošno razumevanje predmetov študentov. Pomnenje besedila v gledališču ali filmu uporablja enake spretnosti branja z razumevanjem, kot jih otroci uporabljajo v razredu. Poleg tega učenci uprizoritvenih umetnosti pri svoji izdelavi vloge uporabljajo svoje znanje iz družboslovja kot tudi naravoslovja. Učijo se vztrajnosti, ustvarjalnega reševanja problemov in sposobnosti osredotočanja – vseh odličnih veščin, ki bodo vodile do uspeha pri rednem pouku. Spretnosti, ki jih otroci pridobijo pri uprizoritvenih umetnostih, jih bodo oblikovale v superzvezde na odru življenja.

group of fresh graduates students throwing their academic hat in the air

PROGRAM

je namenjen dvem starostnim skupinam:

I. Otroci od prvega do petega razreda

II. Otroci od šestega do devetega razreda

Glede na interes, si pridržujemo pravico, da starostne skupine razdelimo ali združimo.

SREČANJA

so skozi vse šolsko leto enkrat tedensko in trajajo dve šolski uri.

CENA

40 EUR mesečno

KAJ BOMO DELALI?

Začeli bomo s sprostitvenimi, glasovnimi in gibalnimi vajami, skozi katere se bodo otroci naučili krepiti odnose drug z drugim, se spoštovati in si pomagati. Sledile bodo improvizacije raznih dogodkov, pri čemer bodo otroci morali uporabljati znanje, ki so si ga pridobili v šoli in nasploh v življenju. Zatem se bomo lotili razčlenitve dramskih besedil in gradnja karakterja in vloge. Za konec bomo uprizorili gledališke ali pa filmske scene.

Konec šolskega leta bodo otroci prejeli Certifikat o uspešnem zaključku tečaja.

INŠTRUKTOR Igor Korošec je diplomiral iz igre na Ruski akademiji dramske umetnosti (GITIS) v Moskvi, nakar je bil par let zaposlen v SLG Celje, igral pa je tudi v MGL. Pozneje ga je pot zanesla v Los Angeles, kjer je nadaljeval svojo igralsko pot v gledaliških predstavah, televizijskih nanizankah ('Alias', 'Chuck', 'Rizzoli & Isles', 'Grimm'), filmih ('Good German' v režiji Stevna Soderbergha, 'Charlie Wilson's War' v režiji Mika Nicholsa), reklamah, radijskih igrah itd. Širom Los Angelesa je tudi poučeval igralstvo na različnih osnovnih in srednjih šolah, pa tudi na University of California Los Angeles (UCLA). Igorjev igralski portfolio je na voljo na https://igorkorosec-com.webnode.com/discography/.